In de Wilde Wijngaard brengt ons team de ontwikkelingsprincipes van biodiversiteit en permacultuur in praktijk – vandaar de keuze voor kleinere en experimentele neventeelten zoals ciderappels, bessen en zo mogelijk ook aardbeien en kruiden. We planten de wijnstokjes in een laag van houtsnippers die de onmisbare bodemschimmels doen groeien. Er komt een beschermende windhaag van een bonte verscheidenheid aan struiken en kleine bomen.
Alle snoei- en groenmaterialen krijgen hun verdiende recycling en compostering. Bodemverdichting voorkomen we door lichte werktuigen en gereedschappen te gebruiken. We rehabiliteren een oude maar zeer duurzame snoeimethode die de levensduur van de wijnstokken 3-voudig verlengt. Dankzij dit alles ontwikkelt zich de bijzondere biotoop van een geïmiteerd biodivers bos met wijnstokken als klimbomen en een schimmeldominant biobodemleven met als effecten van deze werkwijze:
- rustige groei van de stokken door de afwezigheid van kunstmest
- hogere weerstand van de wijnstokken tegen schimmelziekten
- ongerepte bodembiodiversiteit door af te zien van bestrijdingsmiddelen, ook geen kopersulfaat!
- een korrelvormige bodemstructuur met een optimale waterhuishouding
- geen uitspoeling van nutriënten, geen erosie, geen emissies
- een rijke biodiversiteit van levensvormen en levensniveaus een positief effect op natuur en omgeving
- een gezonde werkomgeving voor iedere medewerker sterke en druivenplanten met een lange levensduur
- een hoge kwaliteit van de geoogste druiven
Met – mits goed verwerkt – als eindresultaat/product: natuurzuivere en vooral lekkere ‘Wilde Wijn’.