Loading...
ActualiteitKeurmerkPrijs gewonnen

De Wilde Wijngaard wint ZILVER!

Jaarlijks wordt de Wijnkeuring van de Lage Landen georganiseerd, waarbij de wijnen van Belgische en Nederlandse wijngaarden worden gekeurd. De wijnkeuring vindt plaats bij het Weinbauamt te Neustadt, in Duitsland. Dit jaar heeft de Wilde Wijngaard, een nieuwe wijngaard uit Lelystad, zilver gewonnen met haar wijn Wilde Witte 2018.

Het jaar 2018 heeft een zeer warme zomer gehad en waar veel agrarische bedrijven hebben geklaagd over de droogte hebben juist de wijnbouwers een mooie en vooral goede oogst gekregen. Dat geldt ook voor de nieuwe Lelystadse wijngaard “De Wilde Wijngaard”, gelegen aan de Elandweg.

In 2016 begonnen met de aanplant van 3.000 wijnstokken voor voornamelijk witte wijnen is de oogst ook hier zeer goed geweest. Het afgelopen jaar zijn en worden de druiven verwerkt tot een drietal mooie witte wijnen. De eerste wijn is de Wilde Witte 2018. Deze is sinds juli beschikbaar, is fris en fruitig en lijkt wel wat op een Riesling. Deze cuvee wijn heeft zoveel kracht dat deze bij de wijnkeuring het predicaat zilver heeft gekregen.

Op dit moment is de tweede wijn beschikbaar: de Wilde Grieze 2018. Wat droger en aromatischer, maar ook deze is kwalitatief zeer goed. Tijdens het komende wijnevent van de ‘Groene velden dagen’ op 21 en 22 september kan deze wijn geproefd worden en kunnen  uiteraard ook flessen mee naar huis worden genomen.

De derde wijn wordt nog meer bijzonder. Deze gaat binnenkort in een houten vat van nieuw eiken (barrique) om de smaak nog meer verfijnd en complex te maken. Naar verwachting zal deze rond de zomer van 2020 gebotteld worden en verkrijgbaar zijn voor de liefhebbers.

In het voorjaar van 2016 is gestart met de aanleg van de Wilde Wijngaard. Er zijn in totaal 3000 wijnstokken geplant: voornamelijk Souvignier Gris en Johanniter, maar ook kleinere aantallen Elbling en Solaris. Hiermee kunnen heerlijke witte wijnen worden geproduceerd. Ook is er nog een klein aantal wijnstokken van de Rondo geplant voor een mooie rode wijn.

De Wilde Wijngaard heeft de ambitie om biologische wijnen te maken door schone wijnbouwtechnieken toe te passen, door praktijkvoorbeelden op te doen en deze kennis te delen. Door af te zien van bestrijdingsmiddelen, ook geen kopersulfaat, ontstaat een rijke biodiversiteit en krijgen de wijnstokken een hogere weerstand tegen schimmelziekten. Met als resultaat een natuurzuivere en vooral lekkere ‘Wilde Wijn’.

Onze duurzame aanpak van wijnbouw is arbeidsintensief. Het werk in de Wilde Wijngaard gebeurt door een team van enthousiaste vrijwilligers. Ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt vinden hier een zinvolle en begeleide werkplek. De werkzaamheden zijn heel divers: veelal in de wijngaard, maar ook bij de administratie, het opzetten en onderhouden van de website, het ontvangen van bezoekers, het maken en verkopen van de wijn, enzovoort. Heb je interesse om als vrijwilliger bij de Wilde Wijngaard te gaan werken? Wil je graag meer weten van de wijngaard?  Of zou je de wijn willen proeven en kopen? Stuur een e-mail naar info@dewildewijngaard.nl.